Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Dit is iets dat veel mensen wel willen, maar moeilijk vinden om uit te voeren.

Veel mensen blijven steken in anderen de schuld geven van hun ellende. Ze blijven hangen in hun ellende, want ze kunnen er zelf niets aan doen. Het komt namelijk door wat anderen hun aangedaan hebben en die anderen kun je niet veranderen.

Hoe heerlijk zou het zijn als je volledig zelf verantwoordelijk bent voor je leven en voor de emoties die je voelt. Het is allemaal van jou! Hoe heerlijk zou het zijn als jij de controle terugkrijgt over jouw binnenwereld? Eng? Ja, dat is het ook wel een beetje. Je kunt dan namelijk niet meer de schuld bij anderen leggen. Maar hé, jezelf kun je WEL veranderen. Dát is de positieve kant.

Natuurlijk zijn emoties goed. Op het moment dat er iets gebeurt, zijn ze er om een reden. Ze geven je iets aan, en je hebt alle recht om ze te voelen. Maar zeg eens eerlijk…is het echt nodig om jaren later dezelfde emoties nog steeds te voelen wanneer je in gedachten teruggaat naar diezelfde gebeurtenis? Nee toch?

Mensen weten vaak wel hoe belangrijk het is om oud zeer los te laten, we zeggen vaak genoeg: laat het toch los! Maar wie heeft er ooit geleerd HOE je dat doet, loslaten?

Wanneer je weet hoe je kunt loslaten (link workshop: https://www.maaikevanpelt.nl/workshop-fastereft/) , krijg jij weer de controle over je binnenwereld. Zo neem je verantwoordelijkheid voor je eigen emoties. Je blijft niet hangen in verdriet en pijn, maar voelt het tijdelijk, behoudt de les die je hebt geleerd en je laat de pijn los. Op deze manier neem je verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt en laat je je leven niet gestuurd worden door je verleden. Zo maakt pijn ruimte voor warmte en liefde.

Neem ook op een praktische manier verantwoordelijkheid voor je eigen leven.  Kijk eens kritisch naar hoe je invulling geeft aan je leven. Ga voor jezelf na: ben ik gelukkig in de huidige situatie? Vind ik mijn werk nog leuk? Vind ik mijn relatie nog leuk? Niet? Vraag je dan allereerst af wat je kunt veranderen zodat je het wel weer leuk kunt gaan vinden.

Heb je al van alles geprobeerd om het weer leuk te gaan vinden en is het duidelijk dat het niet een tijdelijk iets is, verlaat dan de situatie waar je niet happy mee bent. Ja, dat kan best moeilijk zijn, maar het is altijd beter dan blijven in een situatie waarin je niet gelukkig bent, die aan je vreet en je gezondheid ondermijnt.

Het leven is maakbaar. Jij bepaalt jouw levensloop en niemand anders. Jij bepaalt hoe lang je in (negatieve) emoties blijft hangen en niemand anders. Wil je je gelukkiger, blijer en vrijer voelen, neem daar dan de bijbehorende stappen voor.

Denk niet in obstakels, maar in mogelijkheden. Wat is het kleinste dingetje dat je nu al zou kunnen veranderen zodat je je gelukkiger gaat voelen?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, neem dan contact met mij op.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.