Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Zo’n 25 jaar geleden, toen ik met een groep collega’s ging wadlopen naar Ameland, werd mij middenin een noodsituatie heel erg duidelijk gemaakt dat je altijd zelf de verantwoordelijkheid hebt over je eigen leven.

We waren halverwege het wad, moesten nog een geul door, en het water kwam al snel op. Een deel van de collega’s stond al aan de overkant van de geul en ik, samen met nog een paar collega’s, moest naar de overkant zwemmen. Ik ben geen goede zwemmer en al helemaal niet met kleren aan en met een rugtas die ik nog probeerde zo droog mogelijk te houden boven mijn hoofd. Ik kwam maar langzaam vooruit en voelde intussen de stroming steeds sterker worden, wat me angst inboezemde. Een collega wilde weer terug het water in gaan om me te halen, maar werd tegengehouden door de gids. Ik hoorde deze gids zeggen: “nee, ze is in paniek. Ze moet het zelf doen!”

Die woorden triggerden me destijds om met alle kracht die ik in me had mijn eigen leven te redden en uit volle macht te blijven zwemmen naar de overkant. Die woorden zijn me ook altijd bijgebleven. Niet in de slachtoffervorm als in: ‘niemand kwam me helpen, boehoe’, maar juist in de vorm ‘mijn leven is mijn verantwoordelijkheid, en die van mij alleen. Ik moet het écht zelf doen’.

Een hele wijze les.

Ruim 10 jaar geleden ben ik ook begonnen met de verantwoordelijkheid nemen over mijn eigen binnenwereld, mijn emoties. Tot dat moment was ik vooral slachtoffer geweest van alle dingen die mij waren overkomen in mijn leven. Die dingen hadden me gevormd tot wie ik ben, waar ik best blij mee was, maar… ze zorgden er ook voor dat ik voor de tweede keer in een burn-out terechtkwam, me niet happy voelde en vaak somber en gestrest was.

Het slachtofferschap heeft mij geen stap verder geholpen richting me goed voelen.

Ik ging me pas beter voelen toen ik de verantwoordelijkheid ging nemen voor mijn eigen binnenwereld en dus actief aan de slag ging om emoties, gewoonten en belemmerende overtuigingen los te laten. Mijn leven is van mij en ik kies ervoor om mijn leven zo ontspannen, vrolijk en licht mogelijk te leven.

Ik en ik alleen was bij machte om deze omslag te maken. En jij bent bij jouzelf de enige die bij machte is deze omslag te maken. Het begint bij simpelweg vóór jezelf kiezen en vóór een betere kwaliteit van leven.

Het positieve hieraan is dat je zelf de controle krijgt over je emoties. Wanneer er iets naars gebeurt is het natuurlijk heel normaal dat je je verdrietig, angstig of boos voelt, maar wanneer je die emoties 20 of zelfs 30 jaar na het voorval nog steeds voelt, dan beїnvloedt dat je op een negatieve manier en dat is nergens voor nodig.

Inmiddels vind ik het heerlijk om volledig de verantwoordelijkheid te hebben over mijn eigen emoties, want dat betekent dat ik een keuze heb. Dit betekent niet dat emoties slecht zijn of dat ik geen emoties wil voelen of zelfs toelaat. Integendeel. Ik voel meer dan ooit en het mag er allemaal zijn. Maar ik bepaal voor hoe lang.

Emoties zijn goed. Ze zijn ze er om een reden.

Boosheid geeft bijvoorbeeld aan dat er iets of iemand over je grenzen heen gaat, ontzettend belangrijk dus om hier niet zomaar aan voorbij te gaan. Maar wanneer dat signaal bij je is aangekomen, kun je er vervolgens naar handelen en verliest de emotie z’n functie. Als je daarna die boosheid blijft voelen, wat heb je daar dan aan? helemaal niks! En wie schaadt dat dan? Juist…jouzelf! De ander heb je er niet mee. Jij raakt er gespannen en gefrustreerd door en je voelt het binnenin je lijf, wat zelfs fysiek z’n weerslag kan hebben op je gezondheid. En als je dat dus niet loslaat, gaat dat ‘etteren’. En voor je het weet reageer je het af op de verkeerde persoon en vergroot dat alleen maar de ellende.

Hoe meer oude shit/ballast je loslaat (alles dat je niet langer dient!), hoe meer ruimte er komt voor fijne, warme gevoelens en blijdschap.

Het leven is maakbaar. Jij bepaalt jouw levensloop en niemand anders. Jij bepaalt hoe lang je in (negatieve) emoties blijft hangen en niemand anders. Jij bepaalt hoe lang je je nog laat belemmeren door je verleden of door je overtuigingen en niemand anders. Wil je je gelukkiger, blijer en vrijer voelen, neem daar dan de bijbehorende stappen voor.

Denk niet in obstakels, maar in mogelijkheden.

Wat is het kleinste dingetje dat je nu al zou kunnen veranderen zodat je je gelukkiger gaat voelen?

Ga dit DOEN!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *